magazine 'the art of living'

De z(w)evende hemel

de z(w)evende hemel

Z(W)EVENDE HEMEL

De Leiestreek tussen Gent en Deinze heeft altijd al dichters, schrijvers en beeldende kunstenaars weten te inspireren. Vooral eind negentiende en eerste helft twintigste eeuw was het hun favoriete woon- en pleisterplaats. Ook vandaag nog worden nieuwe bouwheren en hun architecten er verleid door de rust, het groen, de vergezichten en de zwakke bochten in de Leie. De zevende hemel, zeg maar. Architecte Charlotte Willaert van ai&m ging nog een stap verder en plantte er zowaar een ‘zwevende hemel’ neer.

 

Villa BuSy is in meer dan één opzicht een opvallende verschijning in het landschap. De moderne woning bevindt zich op een zuid-west georiënteerd driehhoekig perceel en is perfect geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Tezelfdertijd vormt ze een krachtig statement in een landschap dat grotendeels gedomineerd wordt door klassieke bouwstijlen. De villa ligt op de rechteroever van de Leie in Sint-Martens-Latem en paalt rechtstreeks aan het natuurgebied ‘De Latemse Meersen’.

 

Room with a view

De nieuwe villa moest grotendeels samenvallen met de grondvesten van de vorige woning die op het perceel stond. Om ongehinderd van het uitzicht te kunnen genieten, ging de architecte op zoek naar creatieve oplossingen. Een zwevend volume met glaspartijen rondomrond fungeert als het ware als een verhoogde uitkijkpost met onbelemmerd zicht op de omgeving en het natuurgebied. De voorgevel aan de straatkant kijkt uit op het noorden en werd geïntegreerd in een lange muur die een grens suggereert en zorgt voor privacy in de tuin.

 

Asymmetrische elegantie

De villa valt op door een elegante asymmetrische opbouw met verschillende volumes.

De zwevende, dominante bovenverdieping, rust enkel op de lange tuinmuur en op een kortere dwarswand. Deze oplossing creëert tezelfdertijd een carport links van de dwarswand en een beschutting voor bewoners en bezoekers op weg naar de voordeur. Door het volume te laten balanceren op de tuinmuur wordt het in nauwer contact gebracht met het bos aan de overkant van de straat.

 

Om dat volume extra kracht te geven, werd de onderzijde volledig in verlijmde steenstrips uitgevoerd zodat het uitkragend monoliet op de tuinmuur balanceert. Voor de gevelafwerking viel de keuze op een sobere baksteen, de slanke Linea7 van Vande Moortel in warme en bruinrode aardse tinten. De steen straalt sereniteit en natuurlijkheid uit zonder opdringerig over te komen.

 

Minimalisme met praktische insteek

Helemaal in lijn met de strakke buitenkant werden ook indeling en interieuraankleding minimalistisch gehouden. Met warme en soms vertederende accenten weliswaar. Subtiele houttoetsen, in de badkamer bijvoorbeeld, refereren aan de omringende en alomtegenwoordige natuur.

 

Zichtassen domineren de hele woning. De voordeur werd discreet geïntegreerd aan het einde van de lange tuinmuur. Links van de voordeur bevindt zich een houten wand met verticale latten waarachter zich een ruime berging bevindt. De inkomhal leidt naar een lichtrijke zitruimte waar een vrijstaande kastenwand, ambachtelijk uitgevoerd in warme, tactiele materialen van Odilon de haardcassette en TV bevat. Deze wand fungeert tevens als afscheiding van de eetruimte, die op haar beurt aansluit op een ruime, open keuken. Vanuit de eetruimte leidt een zichtas het oog langs de keuken naar de trap.

 

Verder bevinden zich op het gelijkvloers nog de badkamer met imposante vrijstaande badkuip en royale inloopdouche alsook de master bedroom en een ruime berging. Imposante glaspartijen en schuiframen rondomrond sluiten aan op de tuin en op de ruime en gedeeltelijk overdekte terassen met duurzame plankenvloer. Alle glaspartijen werden hoek-op-hoek uitgevoerd zonder storende profielen voor een maximaal buitengevoel en een optimale lichtinval.

 

De bouwheren zochten naar een woning waar ze zo lang mogelijk wensen te verblijven, vandaar dat vrijwel alle functies zich op het gelijkvloers bevinden. Op dit gelijkvloers werden hoofdzakelijk verlaagde plafonds toegepast en bestaat de bevloering uit wengé parket, behandeld met zwarte olie, behalve in de badkamer waar een gietvloer werd toegepast. Ook de trap werd met hetzelfde parket uitbekleed.

 

Voor architecte Charlotte Willaert is verlichting heel belangrijk. Bij deze woning zorgt ze onder andere voor coherentie tussen keuken en zitruimte. ‘The running magnet’ van Flos loopt als rode draad door de leefruimtes en verbindt ze met elkaar. Met dit system kunnen diverse lichtbronnen gecombineerd worden zoals ledlijnen, pendels en richtbare spotjes. Langs buiten werd een ledlijn ingewerkt in de luifel.

 

Voor Charlotte Willaert moet minimalisme bovendien buitengewoon praktisch zijn. Vandaar dat ook hier veel aandacht ging naar voldoende kast- en bergruimte, subtiel en onzichtbaar ingebed in het strakke interieurconcept.

 

Comfort en energie

De woning voldoet ruimschoots aan alle hedendaagse comfort-en energetische vereisten. Zo werden alle glaspartijen in de woning gerealiseerd in driedubbel hoogrendementsglas. Vloerverwarming aangestuurd door een warmtepomp zorgt voor een comfortabele en aangename binnentemperatuur. Een zuiver en gezond binnenklimaat wordt gegarandeerd door het uitgekiend ventilatiesysteem. Bovendien plannen de bouwheren nog verdere ingrepen op dit vlak. Zo komen bovenop het zwevend volume zonnepanelen te liggen die voor extra besparingen moeten zorgen. De zonnepanelen zullen van op de grond volledig aan het oog onttrokken zijn. Op esthetisch vlak vormt dit zeker een pluspunt dat de strakke architectuur en het zuivere lijnenspel op geen enkele wijze zal compromitteren.

 

Een warm nest voor de kleinkinderen

Het volume boven werd vooral geconcipieerd in functie van de kleinkinderen. Wanneer ze op bezoek komen, en liefst zoveel mogelijk, beschikken ze er over hun eigen stek. Beschouw het gerust als een modern arendsnest of een futuristische boomhut. Hun z(w)evende hemel ontvouwt zich op 88 vierkante meter en omvat een ruime zit/speelhoek, twee slaapkamers en een ruime badkamer met inloopdouche en apart toilet. De avontuurlijke vergezichten door de grote panoramische glaspartijen maken het geheel af.

lees het volledige artikel op the art of living

https://theartofliving.be/aim-architecten/

architectura.be

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent

aim_in_architectura.JPG

Deze elegante villa is gelegen aan het natuurgebied de Latemse Meersen, in de groene rand van Gent langs de rechteroever van de Leie. De opdracht was om een woning te ontwerpen met een maximaal zicht op het prachtig natuurgebied in het zuiden. Voor dit project koos de architect voor de bruingrijze gevelsteen linea7 7022 van Vande Moortel.

Bijkomende uitdaging was dat de nieuwe villa 80% moest overlappen met de woning die vroeger op het terrein stond, maar verkeerd was georiënteerd ten opzichte van de omgeving. Rekening houdend met deze dwingende stedenbouwkundige voorschriften, zijn de woning en de open tuin aan de oostkant uiterst gericht op de Latemse Meersen in het zuiden.

Zo werd er gekozen voor grote raampartijen die een maximale beleving en zicht op de omgeving mogelijk maken.

Om in de tuin voldoende privacy te garanderen, heeft de architect aan de straatkant in het noorden de voorgevel laten uitmonden in een lange tuinmuur. Deze suggereert een grens en geeft de tuin de gewenste intimiteit.

 

Asymmetrische architectuur

De villa valt op door haar elegante asymmetrische architectuur met verschillende volumes. De zwevende bovenverdieping wordt ondersteund door de tuinmuur en een asymmetrische dwarswand. Hierdoor creëert de architectuur een carport aan de linkerkant van deze dwarswand en zijn de bezoekers langs de rechterkant beschut als ze naar de inkom van de woning stappen.

Door het volume te laten balanceren op de tuinmuur, wordt het in nauwer contact gebracht met het bos aan de overkant van de straat. Om dat volume nog meer kracht te geven werd de onderzijde volledig in steenstrips verlijmd zodat het uitkragend monoliet op de tuinmuur balanceert.

 

linea7

Voor dit project koos Charlotte Willaert van architectenbureau Ai&M voor de bruingrijze gevelsteen linea7 7022: “Enerzijds heeft de vorm ons overtuigd om voor deze gevelsteen te kiezen, die mooi is qua verhoudingen; lang, smal zonder pompeus te zijn.

Anderzijds is het de warme bruine kleur, die goed opgaat in de omgeving. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de villa niet opgedrongen zodat de aandacht naar het landschap gaat.”

De gebruikte materialen zijn zo gekozen om in harmonie te zijn met de groene omgeving. De lange gevelsteen linea7 7022 in combinatie met het verticale houten lattenwerk vormen één mooi geheel met het terrein.

Het resultaat straalt sereniteit uit waardoor de bewoners volop kunnen genieten van de aanwezige natuur rond de woning.

http://www.architectura.be/nl/nieuws/24775/elegante-asymmetrische-villa-in-de-groene-rand-van-gent