architectura.be

Elegante asymmetrische villa in de groene rand van Gent

aim_in_architectura.JPG

Deze elegante villa is gelegen aan het natuurgebied de Latemse Meersen, in de groene rand van Gent langs de rechteroever van de Leie. De opdracht was om een woning te ontwerpen met een maximaal zicht op het prachtig natuurgebied in het zuiden. Voor dit project koos de architect voor de bruingrijze gevelsteen linea7 7022 van Vande Moortel.

Bijkomende uitdaging was dat de nieuwe villa 80% moest overlappen met de woning die vroeger op het terrein stond, maar verkeerd was georiënteerd ten opzichte van de omgeving. Rekening houdend met deze dwingende stedenbouwkundige voorschriften, zijn de woning en de open tuin aan de oostkant uiterst gericht op de Latemse Meersen in het zuiden.

Zo werd er gekozen voor grote raampartijen die een maximale beleving en zicht op de omgeving mogelijk maken.

Om in de tuin voldoende privacy te garanderen, heeft de architect aan de straatkant in het noorden de voorgevel laten uitmonden in een lange tuinmuur. Deze suggereert een grens en geeft de tuin de gewenste intimiteit.

 

Asymmetrische architectuur

De villa valt op door haar elegante asymmetrische architectuur met verschillende volumes. De zwevende bovenverdieping wordt ondersteund door de tuinmuur en een asymmetrische dwarswand. Hierdoor creëert de architectuur een carport aan de linkerkant van deze dwarswand en zijn de bezoekers langs de rechterkant beschut als ze naar de inkom van de woning stappen.

Door het volume te laten balanceren op de tuinmuur, wordt het in nauwer contact gebracht met het bos aan de overkant van de straat. Om dat volume nog meer kracht te geven werd de onderzijde volledig in steenstrips verlijmd zodat het uitkragend monoliet op de tuinmuur balanceert.

 

linea7

Voor dit project koos Charlotte Willaert van architectenbureau Ai&M voor de bruingrijze gevelsteen linea7 7022: “Enerzijds heeft de vorm ons overtuigd om voor deze gevelsteen te kiezen, die mooi is qua verhoudingen; lang, smal zonder pompeus te zijn.

Anderzijds is het de warme bruine kleur, die goed opgaat in de omgeving. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de villa niet opgedrongen zodat de aandacht naar het landschap gaat.”

De gebruikte materialen zijn zo gekozen om in harmonie te zijn met de groene omgeving. De lange gevelsteen linea7 7022 in combinatie met het verticale houten lattenwerk vormen één mooi geheel met het terrein.

Het resultaat straalt sereniteit uit waardoor de bewoners volop kunnen genieten van de aanwezige natuur rond de woning.

Bron: Vande Moortel

BRICK IMPRESSIONS

villa B&B als referentie in BRICK IMPRESSIONS by Vande Moortel

vande moortel

renson linarte

Casestudy: Aluminium gevelbekleding eyecatcher in nieuwbouw woning te Meise

Architecte Charlotte Willaert (zaakvoerster van Ai&M) integreerde in deze nieuwbouw woning te Meise een esthetische aluminium gevelbekleding waarmee een deel van de zijgevel en een deur wordt bekleed. In dit hedendaagse project van ABS Bouwteam werd de Linarte gevelbekleding van Renson door Kris Wynen van Alu Service vakkundig geplaatst.

 

ai&m meise